Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

TEMAD Genel Başkanı Keser, Astsubaylar hakları, artık 1950'de çıkan bir yasayla korunamaz”

TEMAD Genel Başkanı Keser,  Astsubaylar hakları, artık 1950

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD)Genel Başkanı Ahmet Keser, Erdek şubesini ziyaret etti.

Haber : Önder Balıkçı

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD)Genel Başkanı Ahmet Keser, Erdek şubesini ziyaret etti. Genel Başkan Yardımcısı Tamer Yılmaz ve Hukuk Kurulu Başkanı Erkan Akkuş ile birlikte gelen Keser, Erdek Şube Başkanı Ahmet Eraslan, yönetim kurulu ve üyeleri tarafından karşılandı. Genel Başkan Keser, TEMAD lokalinde genel merkezin çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
ÖNCE ASTSUBAY KİMLİĞİ
Üç yıl önce göreve geldiğinde ilk iş olarak astsubay kimliği oluşturulup pekiştirilmesine öncelik verdiklerine dikkati çeken Keser, şunları söyledi:
“Tabii ki, sonra da astsubayların yıllardır çözüm bekleyen özlük hakları sorunlarına eğilmeye başladık. Bu konuda karşımızdaki en büyük engel, 1950 yılından beri yürürlükte bulunan ve ‘Astsubay, subayın yardımcısıdır’ diyen 926 sayılı yasaydı. Ancak bu yasanın kapsamı o kadar geniş ki, “Astsubay, subaya her alanda yardımcı olmalıdır’ diyor. Buna dayanılarak, subaylar, özel yaşamda bile astsubayları kullanıyorlar. Oysa askerlik ağır bir meslektir ama hiçbir zaman yaşam tarzı değildir. Tüm dünyanın ve ülkenin her alanda değiştiği, eskiden 45 gün olan gözaltı sürelerinin 48 saate düştüğü bir ülkede, astsubayların özlük hakları mantalitesinin, 1950’de çıkarılan bir yasayla 2014 yılında yürütülmesi düşünülemez. Hâlen bu ülkenin Silahlı Kuvvetleri’nin ¾’ü astsubay, ¼’ü ise subaydır. “
Astsubayların, özlük hakları konusunda 138 taleplerinin bulunduğunu, ilk aşamada ilk dört sorunun çözülmesinin öncelik taşıdığını vurgulayan Genel Başkan Ahmet Keser, şu değerlendirmede bulundu: “Bunların başında emekli astsubaylara birinci derece, dördüncü kademeden makam ve görev tazminatı verilmesi geliyor. Bu sorunların çözümü için elimizden gelen çabayı büyük bir cesaret ve yüreklilikle, eleştiri hakkımızı sonuna dek kullanarak harcıyoruz. Türkiye’nin siyasetinde elbette ki bizim de söz sahibi olmamız doğaldır.

Örneğin, bugün ülkemizde bir algı yönetimi uygulanıyor. TBMM’den ‘savaş kararı’ çıkıyor, adına ‘tezkere’ deniliyor. Asker, kendisini savaşa sokacak bu karara ses çıkarmıyor ama gazeteci konumuyla, hemen hemen her konuda düşüncelerini açıklayan Rasim Ozan Kütahyalı konuşuyor. Türkiye’nin hemen sınırlarının dışında 3 yıla yakın süredir savaş sürerken, 1 milyonu çocuk olmak üzere 2 milyon kişi ölürken sesimizi çıkarmıyoruz ama iş, ‘Kobali’ye gelince hemen müdahalede bulunuyoruz. Bunun sonunda ülkemizde, ‘Kobali’den çok insan ölüyor. Bunun adı algı yönetimidir.”
14 KEZ YARGILANDIM
Emekli astsubayların haklarını savunması nedeniyle 14 kez yargılandığına dikkati çeken TEMAD Genel Başkanı Ahmet Keser, şöyle konuştu:
“Astsubayların haklarını savunurken, ordunun aidiyet duygusunu zayıflattığım öne sürülerek açılan davalarda aklandım. Eğer suçlu bulunsam, yasa gereğince para cezasına da çevrilmiyor, tecil de edilmiyor. Doğrudan cezaevine giriyorum. 65 yıldır fark edilmeyen astsubayların artık fark edilmeye başlandığını da memnuniyetle görüyoruz. Zaman zaman çok ilginç işler yaşıyoruz. 17 Ekim’de, ‘Dünya Astsubaylar Günü’nü kutlamak istiyoruz, karşımıza konuyla hiç ilgisi olmayan Milli Savunma Bakanlığı çıkarak, ‘Hayır, kutlayamazsın!’ diyor. Biz, bir sivil toplum örgütüyüz. Sen, görevdeyken sana bağlı değildik ve bize karışamıyordun, şimdi nasıl karışırsın? Tabii ki, astsubaylar olarak yıllardır subaylar karşısında ezilmişiz. Her şeyi sorgulamadan kabullenmişiz. Şimdi ise bu sorunlarımızı cesaretle dile getirdiğimizde, kendi tabanımızdan bile eleştiri alıyoruz. Artık astsubayların sesini çıkarması ve ‘Bir dakika’ demesi gerekmektedir.”
Astsubayların da emekli olduğu OYAK’ta bile söz hakkı bulunmayarak, kendilerine, “siz yönetemezsiniz, çünkü yönetilensiniz” denildiğine dikkati çeken Keser, Düşünün ki, bizim paralarımızla kurulan OYAK’ın Yönetim Kurulu Başkanı demir tüccarı İbrahim Ceceli’dir” dedi.
ÖNCE GENELKURMAY BAŞKANLIĞI’NIN KAPISI
Sorunlarının çözümü için önce yasa gereğince Genelkurmay Başkanlığı’nın kapısını çalmak zorunda olduklarını, ancak komuta ve kast kültürü nedeniyle bu kapıyı açmanın zorluklarını yaşadıklarını vurgulayan Keser, şunları söyledi:
“Neyse ki, bu konuda önemli yol aldığımızı ve Genelkurmay’ın kapısını açtığımızı söyleyebilirim. Artık, bu sorunlarımızı rahatlıkla dile getirerek, çözüm beklediğimizi dile getirebiliyoruz. 1984 yılında kurulan bir sivil toplum örgütüyüz. 16 Şubat 2014’te ana tüzüğümüzde yaptığımız değişiklikle iktisadi teşekkül oluşturma, vakıf kurma, şirketleşme ve kadın kolları kurmayı tüzüğümüze soktuk.”
42 BİN ÜYE VAR
Toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan TEMAD Genel Başkanı Ahmet Keser, ülkemizdeki 100 şubelerine bağlı 42 bin üyelerinin bulunduğunu vurgularken, “Türkiye’de halen 120 bin emekli astsubay olduğu düşünülürse üye sayımız oldukça fazladır. Bu sayıyla sivil toplum örgütleri içinde ilk sıralarda yer alıyoruz” dedi.
Keser, ayrıca, öncelikli özlük sorunlarının çözülmesinin ardından Erdek’te, emekli astsubaylar için bir huzurevi yapılabileceğini vurgularken, “Bu da önemli bir ihtiyaçtır” diye konuştu.
Keser, daha sonra Bandırma’ya geçti.
18 EKİM’DE GENEL KURUL
Öte yandan, TEMAD’ın olağan genel kurulu 18 Ekim 2014 günü Ankara’da yapılacak. Ahmet Keser’in de genel başkan adayları arasında yer aldığı genel kurulda Erdek delegesi olarak TEMAD Erdek Şube Başkanı Ahmet Eraslan ile yönetim kurulu üyesi Birol Özen’in de oy kullanma hakkı bulunuyor.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı